NIEUWS UIT DE GROTE KERK

Exposities Ronald van Straaten en Sjaak ter Beek

In Gebouw Irene is weer een nieuwe expositie.

In de grote zaal hangen schilderijen van Ronald van Straaten, in de kleine zaal schilderijen van Sjaak ter Beek. Beiden wonen in Ugchelen.

Ronald heeft details van voorwerpen uitvergroot geschilderd waardoor een abstracte vorm is ontstaan.

Sjaak heeft blikken speelgoed als uitgangspunt genomen. Veel daarvan is te vinden in het Speelgoedmuseum in Deventer. 

Zij zouden exposeren tot 6 maart, maar dit is verlengd tot 20 maart.
 
Ronald van Straaten is opgegroeid in Maassluis en heeft van jongs af aan veel getekend. Hij wilde tekenleraar worden, maar door de lange studie waar hij toen weinig zin in had, is dat er nooit van gekomen. Na wat ervaring te hebben opgedaan in reclametekenen, is hij uiteindelijk landmeetkundig tekenaar geworden in Rotterdam. Hoewel dit veel tekenwerk inhield, miste het de creativiteit.
 
Toen het digitale tijdperk aanbrak en de traditionele pennen in de kast belandden, maakte hij de overstap naar een carrière in de automatisering en is hij in Apeldoorn en later in Ugchelen gaan wonen. In 2015 besloot hij om een dag minder te gaan werken. Dat was een mooi moment om zijn creatieve geest nieuw leven in te blazen en is hij begonnen met kunstschilderen.
 
RonaldvanStraaten
 
Hij heeft drie jaar lang met plezier lessen gevolgd bij Karla Kassenaar in Beekbergen. Na deze periode is hij op eigen kracht verder gegaan, op zoek naar wat hij graag wilde maken. Met name tijdens de wintermaanden kun je hem regelmatig in zijn atelier vinden, dat hij sinds de coronatijd ook deels als kantoorruimte gebruikt.
 
Zijn meest recente werk is een serie doeken van 80 x 80cm gemaakt met acrylverf. Ze tonen facetten van alledaagse objecten die je buiten kunt tegenkomen, soms neigend naar abstractie. Steeds vaker gebruikt hij natuurlijke kleuren en speelt hij met donkere en lichte tinten om diepte in zijn werk te brengen
 

Sjaak Terbeek (1947), woonachtig in Ugchelen, is na zijn pensionering gaan schilderen (inmiddels zo’n 14 jaar). Deze schilderijen zijn allen gerealiseerd in olieverf. Het streven is de onderwerpen goed herkenbaar weer te geven. De onderwerpen kunnen nogal variëren, maar  bij deze expositie gaat het uitsluitend om blikken speelgoed – voornamelijk uit  het begin van de 20eeuw. Soms is er een enkel stuk speelgoed te zien, soms zijn het composities waarbij meerdere stukken zijn samengevoegd. De schilderijen worden niet nadrukkelijk te koop aangeboden, maar voor een aantal is verkoop in overleg mogelijk.

Dit alles onder de noemer:  “Blikvangers”

SjaakterBeekBLIKsem 003