Van zaterdag 9 april tot woensdag 25 mei 2022 heeft Arie van der Plas uit Apeldoorn in de Grote Kerk en in Gebouw Irene een dubbelexpositie. Daarnaast zullen na de zondagse diensten PowerPoint presentaties te zien zijn. Veel mogelijkheden dus om met zijn werk kennis te maken.

20220131 132213DE KUNST VAN HET NIET WILLEN Arie van der Plas

“Een ding is duidelijk. Wil je iets bereiken
dan moet je het niet willen (…) je moet het laten gebeuren

Deze stelregel van zijn eerste leraar, Jacques Maris, heeft Arie van der Plas (1952) zich volledig eigen gemaakt. In forse streken, veelal met paletmes of spatel brengt hij verf op en ontstaan er kleurrijke landschappen. Deels abstract, deels realistisch roepen zijn werken herkenning op. Arie van der Plas was als jongen al in tekenen en schilderen geïnteresseerd. Als 9-jarige won hij al een eerste prijs in een grote tekenwedstrijd. In 1981 ging hij bij Jacques Maris op les. Na een korte periode waarin hij met olieverf schilderde, ging hij aquarelleren. In zijn aquarellen laat Arie het gebeuren. In het onvoorspelbare opdrogen van water met verf, laag over laag, ontstaan er als vanzelf lijnen. De werkelijkheid wordt transparant. Eind jaren 90 ontstond bij Arie de behoefte aan een andere techniek en aan een medium waarin hij nog meer vanuit zijn gevoel schilderen kon. Sindsdien werkt hij met acrylverf en laat hij zich in zijn ontwikkeling begeleiden door de Apeldoornse kunstenares Jacqie Vink. Zijn werken werden groter, expressiever, kleurrijker en vaak abstracter.

20220131 134934 heide 70Momenteel is in het werk van Arie zijn zoektocht te ontdekken. Hij laat zich steeds meer beïnvloeden door de natuur en we zien abstractie en realisme samenkomen. Sinds enige jaren laat hij zich inspireren door de Berlijnse kunstenares Barbara Nowy van wie hij lessen landschap schilderen kreeg.

Arie van der Plas exposeerde o.a. in Apeldoorn, Amsterdam, Bergen, Varsseveld, Dinxperlo en Rostock (D)

www.arievanderplas.nl


Namens de Kunstcommissie 

Janneke van Strien / Tine Verhoeks 06 30255804