anbi2Stichting Grote Kerk Werkt is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat Stichting Grote Kerk Werkt geen belasting hoeft te betalen over de ontvangen donaties. Het bedrag dat u schenkt komt dus volledig ten goede aan de hulpprojecten van Stichting Grote Kerk Werkt. Bovendien mogen donateurs van ANBI’s hun giften van de inkomsten- en vennootschapsbelasting aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels.

Oprichtingsdatum: 07-11-2012
RSIN nr: 852195412

NL72RABO0175471177 t.n.v. Stichting Grote Kerk Werkt Apeldoorn

 

anbi2

De Stichting Exploitatie Grote Kerk Apeldoorn is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de Stichting Exploitatie Grote Kerk Apeldoorn geen belasting hoeft te betalen over de ontvangen donaties. Het bedrag dat u schenkt komt dus volledig ten goede aan de Stichting Exploitatie Grote Kerk Apeldoorn. Bovendien mogen donateurs van ANBI’s hun giften van de inkomsten- en vennootschapsbelasting aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels.

ANBI Gegevens SEGK:
Oprichtingsdatum: 16-10-2015 RSIN nr: 855635915
KvK-nr: 64366162

Bankrekeningnummer: NL37 INGB 0006 8439 65 t.n.v. Stichting Exploitatie Grote Kerk Apeldoorn

 

Beste gemeenteleden,


Er zijn op dit moment veel positieve dingen te melden. Enige tijd geleden hebben we als stichting aangekondigd dat we na een periode van 5 jaar gaan stoppen met ons project in Mukinge, Zambia. We zijn op zoek gegaan naar een nieuw project voor onze stichting.

We zijn een samenwerking aangegaan met de werkgroep ZWO van de Goede Herder Kerk. Met hen zijn we een nieuw project aangegaan in Moldavië. Ook zijn er een aantal zaken rond het bestuur waar we u graag over informeren.

Lees meer

 


 

truusarjen

Mukinge Update april 2016

Zondag 6 maart hebben we met bijna 80 gemeenteleden chinees gegeten t.b.v. de projecten in Mukinge. Het was gezellig om samen te eten en we konden u informeren over de stand van zaken in Mukinge. Voor wat betreft dat laatste: De 50 WakaWaka-lampen voor de verpleegkundigen in opleiding zijn goed aangekomen en zijn van grote nut. De kippenfarm met leghennen draait goed en er is een goede afzetmarkt voor de eieren. We hebben besloten de aanschaf van nog eens 250 leghennen mogelijk te maken. In Gurupà blijkt de enkele jaren geleden door onze wijkgemeente geschonken boot dringend reparatie nodig te hebben en dient een steiger te worden aangelegd. Voor dit project hebben we eenmalig 2500 euro geschonken. Dat ons werk bij u leeft blijkt uit uw betrokkenheid. Een heel bijzondere gift die we mochten ontvangen was 60 euro die bespaard was op lekkernijen in de Vastentijd. In het volgende GKN zullen we u verder informeren over de projecten in Mukinge en over de toekomst.

Namens de Stichting Grote Kerk Werkt voor Mukinge, Henk Adriaansen

kindmoldavieWat heeft Youth for Christ Moldavië bereikt in 2018?

11 juli 2019 - Er is nieuwe informatie van Kerk in Actie verschenen over Kerken geven kinderen een toekomst.

Deze is te lezen op de website van Kerk in Actie.

 

Activiteiten voor Project Moldavië

Sinterkerstmarkt Goede Herderkerk

Op zaterdag 23 november 2019 organiseert de werkgroep Kerk in Actie van de Goede Herderkerk opnieuw een gezellige en sfeervolle Sinterkerstmarkt. U kunt er terecht voor originele en betaalbare cadeautjes voor de decemberfeesten.
Bijvoorbeeld: handgemaakte kerstkaarsen, 2e handsboeken, zelfgemaakte wolproducten zoals sjaals, kerstsokken en mutsen en glasfusen producten. Naast de heerlijke versnaperingen oliebollen, kerststol en glühwein, hebben we ook dit jaar een wijnproeverij met wijn uit Moldavië.
De Sinterkerstmarkt wordt gehouden in de Goede Herderkerk aan de Asselsestraat en duurt van 10:00 tot 15:00 uur. De gehele opbrengst is voor de opvang in dagcentra van kinderen, geconfronteerd met extreme armoede, verwaarlozing en misbruik, in het armste land van Europa, Moldavië. Hier krijgen ze volop aandacht en zorg, maar ook een gezonde maaltijd, hulp bij hun huiswerk en allerhande activiteiten. Alle activiteiten worden begeleid door goed opgeleide vrijwilligers. Vaak ontdekken deze kinderen voor het eerst wat het is om op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan, een ervaring die de rest van hun leven met hen meegaat.

Wijnactie

Ook dit jaar is er weer de Wijnactie van Grote Kerk Werkt en de Werkgroep Kerk In Actie van de Goede Herder Kerk. U kunt het bestelformulier gebruiken om uw wijn te bestellen. Wijn bestellen kan tot en met zondag 1 december en bij voorkeur kan de bestelde wijn op zaterdag 7 december 2019 van 10:00 tot 12:00 uur worden afgehaald in het Pleinhuis bij de Grote Kerk. Mocht dit voor u niet mogelijk zijn dan kunt u de wijnen op zondag 8 december ophalen, direct na de ochtendviering.

Verdere activiteiten

Later volgen weer de traditionele bloembollen- en compostactie en de jaarlijkse maaltijd in gebouw Irene. De gemeenteleden van de Goede Herderkerk en Grote Kerk worden later op gebruikelijke wijze hierover geïnformeerd.

Als u niet mee wil doen met de verschillende activiteiten, maar als u dit project in Moldavië wel wil ondersteunen, dan kunt u een bijdrage overmaken op onderstaand bankrekeningnummer. Dit wordt uiteraard zeer gewaardeerd!

NL72 RABO 0175 4711 77 t.n.v. Stichting Grote Kerk Werkt

Verslag Jongerenreis naar kinderdagcentrum Baurci in Moldavië

Zaterdag 27 april 5.45 uur, verzamelen bij de Grote Kerk, voor een spannende, leuke en indrukwekkende reis naar Moldavië. Klaar staat een mooie groep jongeren en begeleiders, uitgezwaaid door dominee Bert en enkele gemeenteleden die dit (te) vroege tijdstip hebben getrotseerd. De direct al geweldige sfeer in de groep heeft ons de hele week niet in de steek gelaten. Autoreis, vliegen, overstappen, vliegen en het laatste stuk met de bus dat werd onze eerste lange reisdag. Maar daarvoor werden we hartverwarmend ontvangen in Baurci. Een geloofsgemeente die kinderen uit de buurt opvangt en ze onder andere van een warme maaltijd voorziet. In het kerkje kregen we onze eerste smakelijke maaltijd in Moldavië, waarna er nog vele van deze maaltijden hebben gevolgd. Moe op zoek naar onze slaapplek voor de komende dagen. De heren bij een oude lieve vrouw, zeer basic (lees: zonder douche en het toilet was een gat in de grond). De dames hadden het luxer, want die waren ondergebracht bij de dominee, met een westers toilet, bad en WIFI!

De volgende morgen naar de kerk, want het is Pasen in Moldavië. Na een mooie dienst waar wij ons welkom voelden en steeds meer kinderen binnendruppelden een gezamenlijke lunch. We hadden veel spellen en poppen meegenomen voor de kinderen. Met handen en voeten werd er gecommuniceerd en vriendschappen gesloten. Het tweede gedeelte van de dag werden de handen uit de mouwen gestoken, want er moest ingekocht en ingepakt worden voor 30 voedselpakketten. Moe maar voldaan kropen we ons bed in.

De derde dag stond in het teken van het uitdelen van de voedselpakketten. Indrukwekkende, schrijnende, maar ook hartverwarmende situaties kregen we te zien. Dat heeft een diepe indruk op iedereen gemaakt.

De vierde dag, een reisdag, met onderweg een stop bij een oud klooster, waar de kloosterlingen in uitgehakte grotten hebben geleefd. Onze eindstop; een kennismaking met het project in Neculăieuca. Een huis in aanbouw waar mensen met een beperking opgevangen gaan worden. Daar staat ons een 2-daagse bouwklus te wachten. Maar eerst tijd om bij te komen van de indrukken van deze dag. Op naar het ‘Kom en Zie’ huis in Ohrei, wat onze slaapplek is voor de komende nachten. Het ‘Kom en Zie’ huis is een dagopvanghuis voor mensen met een beperking. Een goed draaiende organisatie, opgezet met hulp uit Nederland.

Al onze maaltijden nuttigen we de komende dagen in Neculăieuca. Dus vroeg op (dat vonden de jongeren in ieder geval), ontbijten en daarna aan het klussen geslagen. Steigers bouwen, boren, plafonds maken, stukadoren, allemaal werkzaamheden die deze twee dagen voorbij zijn gekomen. Iedereen droeg zijn steentje bij, een hele kluservaring.

En daar was dan alweer onze laatste dag in Moldavië. Een bezoek aan de hoofdstad: Chisinau. Eerst een bezoek aan het ‘Oak House’ project. Een project waar ieder jaar 9 jonge meiden, met anders een kansloze toekomst, begeleid worden om een studie te volgen aan de universiteit. Wat een mooi initiatief, dat we ook financieel kunnen steunen door de sponsorgelden. De dag vervolgend door de stad, met onder andere een bezoek aan een orthodoxe kerk en lokale markt.

moldavie 

Vlnr: Maurice, Dirkjan, Geert, Anne, Elsa, Martijn, Vitali (Youth for Christ Moldavië), Henk en Fleur. NB: Truus en Arjen staan niet op de foto

En dan toch het onvermijdelijke, de terugreis. Met een tussenstop, om nog souvenirs te vergaren, op naar het vliegveld. Het vliegtuig in en op naar huis, de bagage vol met indrukwekkende en warme herinneringen. Dit smaakt naar meer.

De gehele reis heeft de organisatie Youth for Christ ons begeleid. Actief in vele projecten in Moldavië, waarbij centraal staat het leven van kinderen en jongeren dragelijker te maken. Maar ook de mooie teksten, gedichten en het lied, samengesteld door dominee Bert, hebben ons geholpen om iedere dag te verwerken en af te sluiten. De muziek van de Snollebollekes, Hillsong en Matt Redman mogen we niet vergeten omdat deze tijdens het reizen met de bus voor veel gezelligheid zorgde.

Natuurlijk willen we de gemeenteleden bedanken die ons financieel gesteund hebben om deze reis mogelijk te maken en om daar mooie en dankbare dingen te kunnen doen. BEDANKT!

Wilt u onze persoonlijke ervaringen horen? Natuurlijk willen Fleur, Geert, Anne, Maurice, Truus, Arjen, Henk (Grote Kerk) en Martijn, Elsa, Dirkjan (Goede Herderkerk) het u vertellen. Spreek ons gewoon even aan.

Maurice Aarts
Jeugddiaken

Als u niet mee wil doen met de verschillende activiteiten, maar als u dit project in Moldavië wel wil ondersteunen, dan kunt u een bijdrage overmaken op onderstaand bankrekeningnummer. Dit wordt uiteraard zeer gewaardeerd!

NL72 RABO 0175 4711 77 t.n.v. Stichting Grote Kerk Werkt

 

Samenwerking met de Goede Herderkerk.  Project in Moldavië!

In Moldavië, het armste land van Europa, worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn vertrokken naar het buitenland om geld te verdienen of hebben troost gezocht in alcohol. Kinderen zwerven op straat, zonder de zorg en liefde die ze nodig hebben. Zonder goed toezicht en liefdevolle zorg lopen vooral meisjes het risico om verhandeld te worden en misbruikt in de seks- en drugsindustrie.
De Moldavische kerken en Youth for Christ hebben de handen ineen geslagen en halen de kinderen van de straat. De kinderen worden opgevangen in de naschoolse opvang die ingericht zijn in de kerken. Hier krijgen ze volop aandacht en zorg, maar ook een gezonde maaltijd en hulp bij hun huiswerk. Er zijn momenteel 42 dagcentra, waar zo'n 20 tot 40 kinderen tussen de 6 en 15 jaar per centrum worden opgevangen. Wij willen als werkgroep één van deze centra ondersteunen.

Geef aan kwetsbare kinderen in Moldavië

Veel ouders in Moldavië zijn zo arm dat ze nauwelijks voor hun kinderen kunnen zorgen. Moldavië ligt nog geen 24 uur rijden bij ons vandaan. De werkloosheid en de armoede daar zijn zo groot, dat veel ouders hun gezinnen verlaten om in de stad of in het buitenland werk te zoeken. Hun kinderen blijven vaak achter bij een oma die ook maar met moeite rond kan komen. Andere ouders raken door alle ellende verslaafd aan de drank. Hun kinderen zijn thuis niet veilig.

Steeds meer kerken bekommeren zich om deze kinderen. In hun kerkgebouwen vangen zij de kinderen na schooltijd op. Dat doen ze met ondersteuning van onder andere Youth for Christ Moldavië. Deze organisatie zorgt voor professionele pedagogische hulpverleners. Ook proberen de kerken samen met Youth for Christ Moldavië de situatie bij de kinderen thuis te verbeteren. Ze sporen ouders op en zorgen dat tochtige en bouwvallige huisjes worden opgeknapt.

In het centrum van de kerk kunnen deze kinderen onbezorgd spelen. Liefde en aandacht is wat deze kinderen allereerst nodig hebben. Veel te jong hebben ze te maken met veel te grote problemen: verslaving, geweld en ruzie, onzekerheid, honger en armoede. Sommige kinderen dragen de verantwoordelijkheid voor jongere broertjes en zusjes. Het centrum is voor hen een thuis waar ze tot rust kunnen komen en even kind kunnen zijn. Deze veiligheid vormt de basis die ze nodig hebben voor de rest van hun leven.

Ze knutselen en krijgen hulp bij hun huiswerk. Veel kinderen hebben door alle problemen een schoolachterstand opgelopen. Bij het centrum worden ze geholpen met hun huiswerk. Pedagogisch medewerkers geven extra veel aandacht aan kinderen met een achterstand, zodat ze toch op de gewone dorpsschool kunnen meedraaien.

Iedere dag is er een gezonde, warme maaltijd. De gezamenlijke maaltijd is voor deze kinderen iedere dag een hoogtepunt. En het is broodnodig, want thuis krijgen ze niet de gezonde voeding die ze nodig hebben. Ook nemen de kerkleden de tijd om de kinderen te vertellen uit de bijbel. Hun geloof werkt aanstekelijk. Steeds meer ouders zoeken troost in hun geloof en vinden steun in de kerk.

Afbeelding1

Afbeelding2

Afbeelding3

Afbeelding5

Afbeelding6

 

Stichting Grote Kerk Werkt/Moldavië

 

NIEUWS UIT DE GROTE KERK

Actueel Nieuws

Actueel Nieuws

  • Organisten starten overdracht!
  • Uitgelicht: Messiah van Händel
  • 22 december: Top 2000 Kerkdienst

Lees verder

Kunst onder de toren

Kunst onder de toren

  • Er zijn nieuwe exposities te zien van Ela Venbroek en Gerard Brok in de Grote Kerk.

Lees verder